Credință - Credulitatea

CREDINȚA - se poate definii ca o înțelegere și apreciere intelectuala a CUVÂNTULUI LUI DUMNEZEU, buzuindu-se pe o desavarsita incredere in acest Cuvant. EVREI 11:1 => Si credinta este o incredere neclintita in lucrurile nadajduite, o puternica incredintare despre lucrurile care nu se vad. Care este deosebirea dintre Credinta si Credulitate?

Credulitatea este o aplecare de a crede ceva pe dovezi slabe sau nereale. Ea este o concluzie la care se ajunge bizuindu-se numai pe o evidenta de parere, pe o dovada presupusa, care nu vine dintr-un izvor de absoluta credibilitate sau absolut sigura. Credinta este o concluzie pozitiva sau hotarata la care se ajunge, intemeindu-ne pe o evidenta competenta, care vine dintr-un izvor adevarat si de incredere. Credulitatii ii este de ajuns o mica suma de informatii. Credulitatea este intemeiata numai pe parerea mintii marginite. Credintei ii trebuie ca esential o cunostinta acurata si deplina.

O CREDINTA TARE nu se poate castiga intr-o clipa. Aceasta este asemenea unui pom care creste treptat. Credinta este formata din doua elemente componente: intelegere si apreciere intelectuala a Cuvantului lui Dumnezeu, o increzatoare bazare in acest Cuvant

In Iacob 2:20-22 => Vrei dar sa intelegi, om nesocotit, ca credinta fara fapte este zadarnica? Avraam, parintele nostru, n-a fost el socotit neprihanit prin fapte, cand a adus pe fiul sau Isaac jertfa pe altar? Vezi ca credinta lucra impreuna cu faptele lui, si, prin fapte, credinta a ajuns desavarsita. Iacob 2:24 => Vedeti dar ca omul este socotit neprihanit prin fapte, si nu numai prin credinta. Iacob 2:26 => Dupa cum trupul fara duh este mort, tot asa si credinta fara fapte este moarta.

Din versetele din Iacob vedem ca Iehova lasa ca toate persoanele sa fie incercate, sa isi dovedeasca credinciosia, neprihanire, apeland la faptele creaturilor. Matei 24:13 => Dar cine va rabda pana la sfarsit, va fi mantuit.